torstai 4. huhtikuuta 2019

Kuka on ennakkoluuloinen?


Wanha rouwa istui aivan eturivissä, näyttämön keskikohdalla. Hän halusi imeä itseensä kaikki näytelmän yksityiskohdat, hahmojen ilmeet ja eleet ja joka ikisen ymmärtämänsä ruotsinkielen sanan. Alkamassa oli Främlingen, suomeksi Muukalainen, jonka Larry Shue kirjoitti vuonna 1984, vuosi ennen traagista lento-onnettomuutta, jossa hän menehtyi hädin tuskin keski-ikäisenä. ÅST oli kiertueella ja oli pystyttänyt amerikkalaisen majatalon interiöörin wanhan rouwan ”kotinäyttämölle” Teatteri PROvinssin lavalle.

Näyttämökuva vie katsojan Georgian syrjäseudulle, ”syvään etelään”, aikaan jolloin Trump vaatii kiivaasti muuria Meksikon rajalle, oikeistopopulismi nostaa päätään ja muukalaisviha leimahtelee vallantavoittelijoiden puheissa ja teoissa.

Ränsistymään päässeen majatalon emäntä Betty Meeks (Monica Nyman) on wanhan rouwan ikäinen, saman oloinen ja yhtä säästeliäs ikääntyneiden, rähjäistenkin esineiden suhteen. Kotoisaa! Oleskelutila on täynnä eri aikakausien huonekaluja, toki siististi järjestyksessä. Nykyajasta kertoo jatkuva uutisvirta tauluteeveessä ja videolla loimottava ”takkatuli”.

Juoni on lyhykäisyydessään seuraava. Kaksi brittiä yöpyy kolme vuorokautta Bettyn vieraina. Froggy Lesueur (Bror Österlund)  käy usein paikkakunnalla sotilasasioissa ja on ottanut mukaansa Charlie Bakerin (Jerry Wahlforss), joka on pidättyväinen, ujo, keskusteluista vetäytyvä ja värittömänä typeryksenä pidetty keski-ikäinen scifi-kirjallisuuden oikolukija kustantamossa. Tällainen lähtökohta on omiaan kiehtomaan wanhan rouwan mielikuvitusta!

Froggy haluaa piristää ystäväänsä ja keksii, että Charlien voi esitellä ulkomaalaisena, joka ei ymmärrä kieltä. Näin hän saisi olla rauhassa sosiaaliselta kanssakäymiseltä. Toisin käy.
Kun Charlie yrittää sulautua tapettiin ja olla täysin huomaamaton, hän tulee kuulleeksi arkaluontoisia asioita, taloudellisia ja poliittisia.

Charliesta ovat myönteisellä tavalla kiinnostuneita Bettyn lisäksi nuori, juuri ison perinnön saanut Catherine Simms (Amanda Nyman) ja tämän hiukan simppeli veli Ellard (Samuel Karlsson). Charlie joutuu ilmaisemaan itseään keksimällään mielikuvituskielellä ja gestiikalla. Improvisoidut tilanteet, jopa tarinan kerronta performanssina palkitsevine reaktioineen johtavat Charlien vähittäiseen vapautumiseen alentuneen itsetunnon ikeestä. Hän alkaa kommunikoida ympäristön kanssa ja kohtaa tarinan pahikset, Catherinen kosijan pastori David Marshall Leen (Ingemar Raukola) ja rakennustarkastaja Owen Musserin (Anders Slotte). Muukalainen herättää näissä ärtymystä, joka kasvaa raivoksi ja tuhovimmaksi asti. Älköön wanha rouwa paljastako koko tarinaa, sillä ÅST:n esitykset jatkuvat edelleen 30.4. saakka. Sen verran kerrottakoon, että Charlien kekseliäisyys johtaa uusiin ystävyyssuhteisiin.

Wanha rouwa odotti näkevänsä ohjaustyössä nopeita leikkauksia ja tyylilajiin sopivia ajoituksia sekä hyvää rytmiikkaa. Näin tapahtui! Tarinassa pelataan väärinkäsityksillä, joita seuratessa katsoja saa kokea olevansa fiksumpi kuin hahmo näyttämöllä. Tämä toimii! Näyttelijät ovat tyypiteltyjä henkilöitä, joiden motiivit paljastuvat puheissa, teoissa ja ilmeissä. He ovat psykologisesti uskottavia ja katsoja voi tunnistaa heissä omia kielteisiäkin piirteitään, vaikkapa pikkusieluisuutta ja ennakkoluuloisuutta. Päällimmäiseksi nousevat wanhan rouwan iloksi kärsivällisyys, avosydämisyys, arvostus, suvaitsevaisuus ja luottamus. Kun kohtaamistilanteissa ollaan uteliaita ja rohkeita ja etsitään tapaa ymmärtää toista, syntyy luovuus. Yhteistä kieltä ei aina tarvita.

Ohjaaja Arn-Henrik Blomqvist kirjoittaa käsiohjelmassa, että näytelmän teema on varsin ajankohtainen. Se on koominen mutta kriittinen kuvaus sokeasta muukalaisvihasta, erilaisuuden pelosta ja yhteiskunnallisesta vastakkainasettelusta. Wanha rouwa nauttii siitä, että näytelmän ”statement” ei ole päälle liimattu. Charlie huudahtaa usein ”Blasni! , joka tarkoittaa ”Bravo, siinäpä hyvin tehty työ!” Tämän samaisen blasnin rouwa osoittaa toimivalle lavastukselle, taitavalle  ohjaukselle  ja taitonsa peliin pistäville näyttelijöille. Wanha rouwa seurasi esitystä kouluruotsillaan, mutta oli myös mahdollista ladata itselleen mobiilisovellus ja saada tekstitys näkyviin tarvittaessa molemmilla kielillä. Edistystä!
Ai ennakkoluuloinenko? Ai minä vai? Enkä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nettidieettailun ihmeellinen maailma

  Wanha rouwa avasi uuden aukeaman elämänsä ehtoopuolen päiväkirjassa, menneen elokuun alussa. Nelisentoista viikkoa sitten. Kuusi kiloa tak...