tiistai 17. marraskuuta 2020

Nettidieettailun ihmeellinen maailma

 

Wanha rouwa avasi uuden aukeaman elämänsä ehtoopuolen päiväkirjassa, menneen elokuun alussa. Nelisentoista viikkoa sitten. Kuusi kiloa takaperin. Yhtä vatsamakkaraa pönäkämpänä kuin tänään. Rouwa hyvästeli ihmedieetit, ”lopulliset” elämäntapamuutokset, epätoivoisen vatsojen sisäänvedon kylpyhuoneen vaa´alla. Ihan kuin se muka lukemaa alentaisi. Sen sijaan hän avasi netin ja otti viikoittaisen yhteyden Ryhmään.

Ryhmä syntyi spontaanisti Suomessa, Englannissa ja Espanjassa, yhden taitavan henkilön ympärille. Tuo ryhmäläisten yhteinen ystävä, idean äiti ja keskushahmo, toimii psykoterapeuttina Britanniassa ja houkutteli monen ikäiset kanssasisarensa eri puolilla Eurooppaa kuuden viikon haasteeseen, joka edelleen jatkuu. Koska se on palkitsevaa. Koska se johtaa tuloksiin. Hitaasti mutta varmasti.

Ryhmän tavoitteena on yksilöllinen painonpudotus. Jollekin se merkitsee puolta kiloa viikossa, toiselle enemmän tai vähemmän, lähtötilanteesta riippuen. Tärkeää ei ole ihran määrä vaan elämän laatu. Lyhyesti sanottuna, rouwa kumppaneineen luo uusia rutiineja vanhojen haitallisten tilalle.

Systeemi toimii näin. Selvitä aluksi omat vahvuutesi ja kirjoita ne näkyviin. Itsellesi ja Ryhmälle. Oletko sinnikäs? Yritteliäs? Utelias? Mitkä ovat sinun arvojasi, miksi ja millä tavoin toteutat niitä? Arvostatko esimerkiksi hyvää terveyttä ja jaksamista? Syötkö sen vuoksi hyvin ja harrastat liikkumista? Onko sinulla ehkä uskomuksia, jotka synnyttävätkin muutosvastarintaa? Kohtaa tunteesi, miten ne vaikuttavat sinuun? Ajatteletko, ettei sinun ole mahdollista vaikkapa lenkkeillä koska olet raskastekoinen? Harrastatko lohtusyömistä, kun elämä murjoo? Rakenna itsellesi uusi motivaatio onnistua. Luota vahvuuksiisi. Miten elämä on erilaista sitten kun olet saavuttanut tavoitteesi, mitkä sinulle tärkeät asiat voivat mahdollistua?

Ajatukset jaetaan Ryhmän kesken. Ystävät samassa veneessä tukevat sinua, tsemppaavat ja jakavat toimivia vinkkejä, usein yllättävän yksinkertaisia. ”Juo enemmän vettä. Koet ehkä janon nälkänä.” ”Syö säännöllisesti, hotkimatta. Aivojen kylläisyyskeskus käynnistyy 20 minuuttia ateriasta.” ”Pidä namipäivä viikossa, pullaa tai keksejä et tarvitse joka päivä.” ”Mieliteot ovat ohimeneviä, tee tietoisia valintoja. Kaikesta hyvästä ei tarvitse luopua.”

Ryhmässä keskitytään positiiviseen, ei ongelmiin. Ei pohdita mikä meni pieleen, vaan mikä toimii omalla kohdalla. Sitä siis lisää.  Mitä teet nykyisin oikein niin että etenet tavoitteesi suunnassa? Näitä ajatuksia jaetaan toinen toisilleen, saadaan rohkaisua omille valinnoille ja vahvistetaan elämäntapojen muutosta omassa alitajunnassa. Toiminnan muutos johtaa asenteiden muutokseen. Rouwa on havainnut, että säännölliset ”pikkuruokailut” monivärisine perusruokineen pitävät hänet kylläisenä ja tyytyväisenä. Yöunien laatukin on kohentunut. Yksi namipäivä viikossa riittää muistuttamaan siitä, ettei elämässä sentään kaikesta tarvitse luopua. Kakkukahvit ystävättären kanssa ovat laatuaikaa. On lupa herkutella, tietoisesti.

Rouwa on vakuuttunut siitä, ettei ruuan tarvitse olla naisen vihollinen, pikemmin ystävä. Olennaista on murkinan laatu ja annoskoko. Kun pureksii ruokansa, aivojen kylläisyyskeskuksella on aikaa heräillä eikä santsikulhoja tarvita.  Rouwa on myös aikatauluttanut ruokailujaan niin, ettei nälkä pääse yllättämään. Hän on jättänyt täysin turhat herkut pois ja nauttii sellaisia kakkuja ja jälkkäreitä, jotka ovat sillä valintakerralla kalorien ja kalorinpolton arvoisia. Matka jatkuu ja rouwa uskaltautuu katsomaan profiiliaan peiliä ohittaessaan. Rubensin nainen on edelleen muodokas, mutta eri kohdista kuin ennen.

Kroppa ei kevene ilman lisättyä liikuntaa. Työelämästä pois jääminen vähensi päivittäisten askelten määrää, mikä sitten vähitellen kasvatti rouwan kokoa. Hän hankkii nykyisin buustia treenaamiseen liikuntapäiväkirjan ja fitnesskellon avulla. Koska rouwa on elinaikanaan lihonut ja laihtunut kymmeniä kiloja, hän ei enää vaivaudu murehtimaan painon putoamisen määrää ja aikatauluja. Nettiryhmässä hän punnitsee itseään ja joutuu väliin pohtimaan, miksi paino joskus laskee ja toisinaan vain jämähtää paikoilleen pidemmäksi aikaa. Mitä ryhdytään tekemään toisin vai tarvitseeko edes ryhtyä?

Kiitos Jody-ystävän Devonissa, rouwa ja kumppanit nettiryhmässä ovat tehneet pieniä muutoksia arkeensa askel kerrallaan, hyödyntäneet niin psyykkistä työskentelyä kuin Ryhmän tsemppausta. Suunta on kaikilla sama, vauhti erilainen, eikä kyse ole kilpajuoksusta. Itse kukin on tehnyt valintoja: mistä luopuu, mitä jää. Ja ennen kaikkea: mitä tulee tilalle?

Kuva: Lotta Lindén, Villa Thalatta, Hanko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nettidieettailun ihmeellinen maailma

  Wanha rouwa avasi uuden aukeaman elämänsä ehtoopuolen päiväkirjassa, menneen elokuun alussa. Nelisentoista viikkoa sitten. Kuusi kiloa tak...