keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Veegee ja Maria




Siinä missä Flossien ystävät Dortsu, Clertsu ja Cossu siloittavat polkua Madamen edessä, Veegee ja Maria ovat omanlaisiaan kapuloita hänen rattaissaan.

Maria on nuori ja StClairin vilkkusilmissä viehättävä meksikolainen palvelijatar Madamen pienessä hovissa. Tuo espanjankielinen maahanmuuttaja ei todellakaan sulaudu hotelli Seymourin sviitin tapetteihin vaan tuo itsensä julki kaikuvalla äänellä ja räjähtävällä temperamentillaan. Maria hallinnoi keittiötä, joka osoittautuu varsinaiseksi sotatantereeksi. Voittajuudesta taistellaan. Vaikka Maria on palvelija ja ulkomaalainen, siis ajan hengen mukaisesti vähempiarvoinen, hän pitää yllä korkeaa statusta monin keinoin. Toimivia strategioita ovat väliin passiivinen vastarinta, usein avoin hyökkäys. Madame ja hänen kaksi miestään eivät koskaan oikein tiedä, missä mennään, sillä he eivät osaa riittävästi espanjaa. Osaako Maria englantia, mutta salaa taitonsa?

Marian vastine suomalaisessa teatterissa lienee ollut Siiri Angerkosken topakka ”köksä”, myös hänen Justiina-hahmonsa. Maria ei tosin heiluttele kaulinta vaan höyhenhuiskaa. Hän ei lyllerrä ympäriinsä etumus hyllyen vaan singahtelee edestakaisin musta palmikko selässä viuhuen. Hän on amerikkalaisen kulttuurikodin hengetär vuonna 1944.  Kun Marian työpanosta seuraa sivusta, käy pakosta mielessä onko hän huijari, vedättäjä ja oman edun tavoittelija. Hän osaa nimittäin myös nauttia herrojen imartelusta, kuten tarinasta myöhemmin käy ilmi. Herttainen hän ei ole, pätevä kylläkin.

Mariaa esittää teatterin ja musiikin monitoiminainen Anniina Jokinen. Ei ole roolia, jota Ansku
ei tekisi täydestä sielustaan, koko persoonallaan. Florencen tarinaa varten hän on paneutunut kehon gestiikkaan ja espanjan kielen intonaatioon. Tekstissä tyttö nimittäin puhuu sitä itseään, ei mitään siansaksaa. Nyt on yleisöllä mahdollisuus joko nauttia espanjan kielikukkasista - ne ovat aika hulvattomia - tai sitten kieltä osaamattomana samastua Flossieen miehineen. Nämä kun ymmärtävät vähemmän kuin haluaisivat myöntää. Enimmäkseen asunnossa vallitsee Suuri Epätietoisuus Kaikesta. Herää kysymys, kuka tätä hotellibalettia oikeasti tahdittaa?

Madame tukijoukkoineen hallitsee esiintymislavoja. Vaivannäkö on melkoinen. Kuvittelepa itsesi haastattelemassa joka vuosi 800 Hotelli Ritz-Carltoniin tulossa olevaa kuulijaa lipunoston yhteydessä. Se kun on ainoa tapa kitkeä pois ”viholliset”. Eräs rohkeimmista vastustajista on tositaideaktivisti, musiikintuntija ja opettaja Mrs Verindah-Gedge, tuttavallisesti Veegee. Hän elää siinä idealistisessa käsityksessä, että kykenee newyorkilaisten naisyhdistysten tuella puhdistamaan klassisen musiikin kaikenlaisesta ”sirkustelusta”.  Näemme hänet sisään livahtaneena, keskeyttämässä konsertin, tuomassa julki adressia taidemusiikin pelastamiseksi puoskareilta. Siinä missä Marian ase on pölyhuisku, Veegee heilauttaa käsilaukkuaan ja mies kuin mies on poissa pelistä. Mihin tämä rouva pyrkii, mikä on hänen motiivinsa?  Flossie uskoo mielenilmauksen johtuvan ammattikateudesta. Eivät kaikki saa kutsua tulla esiintymään Carnegie Halliin, johon sentään mahtuu tuhansia kuulijoita!

Veegeen roolissa on Tiina Suokorpi, jonka näimme viime vuoden Kirka-musikaalissa  rock-mummona ja Paula Nummelan hahmona. Tiina on turkisalan ammattilainen, joka on heittäytynyt ennakkoluuloitta teatterin vietäväksi. Näppäräsormisena visionäärinä hän tietää, millä näkymättömillä vippaskonsteilla vaikkapa nykyperuukista loihditaan 40-luvun glamour-ilmestys.

Onko Veegee uhka Flossien unelmille? Saavatko soluttautujat jalansijaa Madamen lähipiirissä? Jännitys tiivistyy kun ensi-ilta lähenee. Viikko vielä ja se on siinä!
Flossie Mrs Verindah-Gedgen ja Marian väliin pusertautuneena. Mitä naisilla lienee mielissään? Kuva: Joonas Suominen

2 kommenttia:

  1. Aah pitääkö kaivaa espanjaa for dummies esiin? Tästä tulee jotain todella upeeta, estupendo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaahan se on, jos lipun hankkinut kertailee huvikseen ruostuneita espanjantaitojaan. Kyseessähän on, kuten Flossie sanoo, "valtavan intohimoinen kieli". Ja hän jatkaa: "Olen AIVAN varma että KAIKKI se mitä hän sanoo on TAVATTOMAN värikästä." Tämän todenperäisyyden voi sitten kuulija itse varmistaa - tai olla varmistamatta.

      Poista

Nettidieettailun ihmeellinen maailma

  Wanha rouwa avasi uuden aukeaman elämänsä ehtoopuolen päiväkirjassa, menneen elokuun alussa. Nelisentoista viikkoa sitten. Kuusi kiloa tak...