tiistai 4. joulukuuta 2018

Auttaisiko aikamatkailu?



Wanha rouwa on saavuttanut saturaatiopisteensä massainformaation nautinnassa. Hänen pääparkansa on menossa vallan sekaisin jatkuvan tietotulvan pyörteessä. Uutisia, skandaaleja, huolenaiheita. Rouva on halkeamassa ähkyyn: rajaselkkauksia, pakolaiskaravaaneja, jengisotia ja huumekartelleja. Hän ei jaksa niellä enää ääriliikkeitä eikä ravinnepäästöjä, miehityksiä ja palkkamurhia, ehtyviä luonnonvaroja ja sukupuuttoa. Ei kiitos enempää salakuljetusta eikä prostituutiota! Rouva on lukenut, kuunnellut ja katsonut uutisia. Niitä on paljon. Niitä tehdään, ostetaan, levitetään ja niillä myydään. ”Hei, me sanoudutaan irti! Rokotuksista, ilmastosopimuksista, ydinaserajoitteista. Hyvistä tavoista ja empatiasta. Minkäs meille mahdatte!” Kaiken huipuksi säätiedotus lupaa rouvan asuinsijoille sadetta ja pimeää. Rouva päättää sulkea tietolähteensä toistaiseksi. Rauhoittua. No news is good news!

Oliko ennen paremmin? Miten elivät ja millaiseksi kokivat olonsa ja elonsa kotikaupungin asukkaat, jo manan majoilla olevat? Vanha rouva istahtaa lohenväriseen lempituoliinsa, sulkee silmät ja antaa mielikuvituksensa vaeltaa erääseen lämpimään päivään kauan, kauan sitten.

Mamselli Boberg kohottaa musliinihameensa helmoja ja väistää sivuitse ajavaa velosipediä. Iso etupyörä kolisee nupukiveyksellä ja kraatari Ursus Holmström kohottaa kohteliaasti knallin etureunaa hansikoidulla kädellään.  Aleksanterinkadun upouusi kuparikyltti loistaa keskipäivän auringossa. Tsaarin nimikkokatu on pakotettu siihen myös suomeksi ja ruotsiksi.  Poikittaiselta Siltakadulta kuuluu kavion kopse ja hiekan ratina. Oluttynnyreitä kuljetetaan ravintolaan, Susieetin pihaan Trumslaagarinkadulle. Illalla on luvassa baalit, kun kangaskauppias Lynx Lindecronan tytär ja värjärimestari Gasell Hjortin esikoinen julkaisevat illalla kihlauksen. Mamsellin oppilaita ovat olleet molemmat Uudessa Yhteis-Koulussa. Niin kauniita ja niin oppivaisia.
Vanha opettajatar keskeyttää promeneerauksen ja sulkee silmänsä. Tätä kauppalaa hän rakastaa.  Aseman kello lyö kolme kertaa ja Lankkihattu vislaa ilmoille höyrypilvensä. Pääskyjen kimeä kirkuna täyttää ilman, härkävankkurien ajajat kuuluvat manaavan matkallaan Eläintorille. Puotikellon kilahdus kertoo piikojen tulleen asioimaan. Leipomon ovesta leyhähtää vieno kanelipullan tuoksu, joka sekoittuu sillankulman vuokramaiden lannanhajuun ja Mustion kamariherra Linderin savuttavan automobiilin käryyn.
Äkkiä kesäpäivän rauha keskeytyy. Uskelan kirkon sielunkellot moikaavat. Mitä on tapahtunut? Kauppalan viisisataapäinen asujaimisto virtaa kaduille taloista, pajoista, puodeista. Väkijoukon keskellä seisoo sentraalin Cassandra Caven käsivarret ilmassa viuhuen. Uutinen tavoittaa nopeasti mamsellin.  ”Herraa hyvästi kiittäkää. Bobrikov on ammuttu!”.
                     
                      Vanha rouva avaa silmänsä. Ei mitään uutta auringon alla.
Kuva: Creative Commons Images

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nettidieettailun ihmeellinen maailma

  Wanha rouwa avasi uuden aukeaman elämänsä ehtoopuolen päiväkirjassa, menneen elokuun alussa. Nelisentoista viikkoa sitten. Kuusi kiloa tak...