perjantai 16. marraskuuta 2018

Pauloissa vai kahleissa - kirjat keskiössä



Viime päivinä vanha rouva on viettänyt lepohetkensä vaaka-asennossa, kirja katseen mitan päässä. Rouva ja siippansa ovat vannoutuneita bibliofiilejä, ovat aina olleet. Kirjoja on kaikkialla, hyllyissä, pinoissa, läjissä, laatikoissa ja lokeroissa. Sauna on ainut kirjavapaa vyöhyke. Siinäpä on perikunnalla joskus silppuriin kannettavaa, näinä e-kirjan voitokkaina päivinä.

Kertooko yöpöytä parhaiten, millainen vanha rouva siippoineen on lukutottumuksiltaan? Keskeneräisiä opuksia on useita, sillä rouva lueskelee iltaisin fiilispohjalta. Kertymä on sekalainen. Kosketteluetäisyydellä lepäävät pinossa uusi venäläinen realismi (R. Sentsin), Hotakaisen Henkireikä, kaksi Historiallista aikakauskirjaa sekä pokkarit A Short History of Nearly Everything (Bryson), Marian Keysin  novellikokoelma Making It Up as I Go Along, Agatha Christien murhamysteeri Thirteen at Dinner, sekä Susanna Gregoryn Poisonous Plot, murhadekkari, joka sijoittuu 1350-luvun yliopistomaailmaan.

Sängyn pääty on myös mainio taso kirjarivistölle. Siellä jonottavat sulassa sovussa Esko Seppänen, Erno Paasilinna, Veijo Meri, Aarne Kinnunen, Anna Kortelainen, Hella Wuolijoki  ja Roman Schatz. Heidän väleihinsä on ahtautunut joukko vieraskielisiä turisteja: Stephen Fry, David Foster Wallace, Doris Lessing, P.G. Wodehouse, J.K. Rowling sekä yllättäen laulaja-lyyrikko Leonard Cohen.

Vanha rouva aloitti lukuharrastuksensa aikana, jolloin televisio ei vielä ollut kodissa itsestäänselvyys ja radion lastenohjelmat olivat harvinaista herkkua. Nelivuotias tavaili Aku Ankan tuolloin ”pukkikirjaimilla” painettua tekstiä ja aikansa ihmeteltyään sukelsi sanojen maailmaan, hukkuakseen sinne yhä uudestaan tulevina aikoina. Kuluvan vuoden alussa rouva päätti huvin ja urheilun vuoksi osallistua Helmet- lukuhaasteeseen ja onkin kirjannut uskollisesti muistiin lukemansa opukset aiheiden, teemojen ja juonenkulkujen mukaan. 

 
Lukematta ovat jääneet kotimainen runokirja, balttilaisen kirjailijan kirjoittama teos, sarjakuvaromaani, palkitun kääntäjän kääntämä kirja, kirja joka kertoo elokuvan tekemisestä (luoja paratkoon, niitä on kertynyt Sodankylän filmifestareilta) , populaarikulttuuria käsittelevä teos, opus jossa seikkailisi lohikäärme, maahanmuuttajan kirjoittama kirja sekä jokin palkittu tietoteos.  

Vanha rouva on persoonaltaan introvertti. Se ei tarkoita, etteikö hän viihtyisi seurassa ja nauttisi yhdessäolosta. Se tarkoittaa, että hänen täytyy voida aika-ajoin vetäytyä omiin oloihinsa rauhoittumaan ympäröivän maailman ärsykesumalta. Se tapahtuu, kuten aina, kirja nenän edessä. Mielikuvien tuottama maailma on ehtymätön hämmästelyn kohde. Rouvan perheessä kolme neljäsosaa jäsenistä uppoaa siihen mielellään ja usein. Yksi neljäsosa puolestaan kietoutuu kokonaan musiikkiin. Kaikilla meillä on omat intohimon kohteemme, joiden mukaan valitsemme kuljettavat polkumme. Vanha rouva pitää elokuvista, nauttii teatterista, uppoaa musiikkiin, mutta kirjoja hän rakastaa varauksetta. 

Kurre valitsi tutkimuskohteekseen ajankohtaisen harrastelehden. Miksiköhän...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nettidieettailun ihmeellinen maailma

  Wanha rouwa avasi uuden aukeaman elämänsä ehtoopuolen päiväkirjassa, menneen elokuun alussa. Nelisentoista viikkoa sitten. Kuusi kiloa tak...